Και όμως υπάρχει ελπίδα...

Φτάνοντας στο τέλος του 2012, ο Ελληνικός λαός έχει αρχίσει σταδιακά να αντιλαμβάνεται την σοβαρή κατάσταση που έχει περιέλθει. Η Ελλάδα είναι η πρώτη στο στόχαστρο διεθνών κερδοσκόπων οι οποίοι, πλέον,έχουν βαλθεί με νύχια και με δόντια, να υποδουλώσουν το Ελληνικό έθνος μέσω του χρήματος. Σε περιόδους δυσπραγίας και βαθειάς οικονομικής ύφεσης, όταν η ανεργία είναι σε δυσθεώρητα επίπεδα και το χρήμα είναι σπάνιο, όταν τα προβλήματα οικονομικής φύσεως πλήττουν αδιάκριτα επιχειρηματίες και οικογενείαρχες που ποτέ δεν είχαν να αντιμετωπίσουν μέχρι πρόσφατα, ακόμα και τότε, υπάρχουν τρόποι εξεύρεσης χρημάτων. Τα μεγάλα κεφάλαια μέσω πλέον των κρατών και των αντίστοιχων κοινοβουλίων τους, βρήκαν τον "Δούρειο Ίππο" να πολιορκήσουν την Ελλάδα.


Το όλο θέμα ήταν απλό, θα βρίσκανε μια ομάδα πολιτικών, μαθημένων με ακριβά γούστα και περίτρανες σπουδές και θα τους εγκαθιστούσαν στην πλάτη του πολύπαθου Ελληνικού λαού. Όλα πηγαίναν μία χαρά μέχρι πρότινος,στην ζωή των αστών: ακριβές τηλεοράσεις, καινούργια αυτοκίνητα, πολλά ρούχα, ένα ψυγείο γεμάτο με άπειρα εδέσματα, σπίτια, εξοχικά και πολλά απο αυτά χωρίς ιδιαίτερο μόχθο. Το αξιοσημείωτο είναι ότι αυτό συνέβαινε σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού και για πολλά χρόνια. Αυτό δεν συνέβει απο την μία μέρα στην άλλη και ούτε ήταν εύκολο εγχείρημα για αυτούς που το σχεδίασαν. Στην Ελληνική κοινωνία βεβαία, ήταν αξιοπρόσεχτο το κατά πόσο πολύ είχε γίνει καταναλωτική και επιρρεπής στο εύκολο κέρδος.

Από την εποχή Σημίτη με ένα χρηματιστήριο στις 6.600 μονάδες λόγω Ολυμπιακών αγώνων και έργων υποδομής για την χώρα ανυπολόγιστης αξίας, μέχρι την  εποχή Καραμανλή, η οποία δεν είναι άξια καν σχολιασμού, φτάσαμε στις κυβερνήσεις των Μνημονίων. Επενδύοντας στην ψυχολογία τού φόβου, φαντάζει σαν εφιάλτης, κάθε βράδυ στα δελτία ειδήσεων, το Χρέος στο 170 % και το δημοσιονομικό έλλειμα στο 8-9 %, σαν κάτι το εξωπραγματικό, το οποίο συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Το μόνο Συναγωνιστές, που πραγματικά συμβαίνει, είναι η ανεργία που καλπάζει και η καταβάθρωση των εργασιακών συνθηκών. Ο ευτελισμός στην Υγεία και στον πολύπαθο ΕΟΠΠΥ, με την εφαρμογή ανάλγητων μέτρων, για τον κοινωνικό ιστό της Ελλάδας, με διαρκή επιβάρυνση απο τους λαθρομετανάστες και την συνεχόμενη καταβάρθωση των μισθών και των επιδομάτων των γιατρών και όλου του προσωπικού, που εργάζεται με μεγάλη κοινωνική ευθύνη.

Θα μπορούσα να γράφω για τις όλες ατέλειες του σύγχρονου καπιταλιστικού συστήματος και την νοοτροπία μας σαν λαός, αλλά βαθιά πιστεύω ότι αν υπήρχε πολιτική βούληση και Εθνική συνείδηση, όλα αυτά θα μπορούσαν να αλλάξουν. Αν αύριο το πρωί η Δικαιοσύνη αναλάμβανε να ξεκαθαρίσει το τοπίο απο τους φερόμενους ως οικονομικούς εγκληματίες, που δεν ξεκαθαρίζουν πώς απέκτησαν τέτοια περιουσία και σε πολλές περιπτώσεις το λόγο μη απόδοσης των αντίστοιχων φόρων στο κράτος, θα είχε ξεκινήσει η ανάπτυξη με την καλύτερη βάση. Σε ένα εύρος χρόνου θα αναβαθμίζαμε την παιδεία με έμφαση στο ήθος και την ποιότητα μας σαν λαός, δίνοντας στο πλούσιο ιστορικό βιογραφικό μας σαν Έθνος, την σημασία που μας αρμόζει. Ένα  βήμα που άμεσα  θα πρέπει να γίνει είναι να παρθούν μέτρα προστασίας για τους κοινωνικά αδύναμους και εξαθλιωμένους από τα συνεχόμενα μνημόνια. Τα χρήματα του κράτους, θα πρέπει να αποκτήσουν επενδυτική μορφή, μέσω επιδότησης κλάδων που δημιουργούν παραγωγικές θέσεις εργασίας και παράλληλα έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα, άρα και εισροή συναλλάγματος.

Φυσικά και ένας υγιής τραπεζικός κλάδος είναι προυπόθεση για την ανάπτυξη κάθε κράτους, πόσο μάλλον για την Ελλάδα. Οι κρατικές εγγυήσεις θα είναι μέσω ανταλλαγής μετοχών με το δικαίωμα επαναγοράς τους μετά απο ένα εύλογο χρονικό διάστημα, για  την εκάστοτε δανειζόμενη τράπεζα, αφού θα πληρώνει ένα ανεκτό ετήσιο επιτόκιο στο κράτος, το οποίο και θα εγγράφεται στο κομμάτι εσόδων του προϋπολογισμού.
Στην υγεία και στο κλάδο ασφάλισης, αλλάζουν όλα ριζικά και καθιερώνεται ένα πραγματικά Δημόσιο σύστημα υγείας με αντικειμενικά κριτήρια, διαρκούς αξιολόγησης από ανεξάρτητο κρατικό φορέα.
Στην φορολογία πέφτει το βάρος στα πιο αξιόλογα και μορφωμένα στελέχη του Δημοσίου τομέα, με αποδεδειγμένο ήθος και εμπειρία. Τα πανεπιστήμια επιχορηγούνται στο τομέα της έρευνας και εξορθολογίζουν τις δαπάνες, όπου αυτό είναι εφικτό, -είναι εφικτό- και μάλιστα σε πολλούς τομείς. Ταυτόχρονα εκπονούν τα ίδια έρευνα αγοράς, για το τι πραγματικά ζητά η κοινωνία, για την καλυτέρευση της.

Στον τομέα της ανεργίας ένα Εθνικό κράτος φροντίζει να επιμορφώνει με σεμινάρια τα οποία είναι άμεσα συναρτώμενα με το τι θέλει η "αγορά" την δεδομένη περίοδο. Ταυτόχρονα, οι άνεργοι αναλαμβάνουν διάφορες κοινωνικές εργασίες, οι οποίες θα έχουν όφελος για την κοινωνία και τους ίδιους και θα προσδίδουν ένα αίσθημα ότι όλοι είμαστε χρήσιμοι σε οποιαδήποτε παραγωγική και οικονομική φάση της ζωής μας βρισκόμαστε. Στο εμπόριο, θα υπάρξει μια περίοδος πολύ χαμηλής φορολόγησης, λόγω του εκτάκτου της εποχής με ταυτόχρονη δανειακή στήριξη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μηδενικό επιτόκιο, για αποπληρωμές άλλων δανείων η αγορά εμπορευμάτων. Βιομηχανικές επιχειρήσεις με εξαγωγικό χαρακτήρα θα τυγχάνουν εγγυήσεων του δημοσίου σε ένα μικρό ποσοστό και αυτό θα γίνεται πιο πολύ για να υπάρχει μεγαλύτερη φερεγγυότητα στις συναλλαγές τους με το εξωτερικό.

Ο τουρισμός, αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο για την Ελλάδα, λόγω της σπάνιας ομορφίας, του κλίματος αλλά και της ατελείωτης μας ιστορίας. Την περίοδο της τουριστικής κίνησης -την οποία οφείλουμε να επιμηκύνουμε- δίνονται φορολογικά κίνητρα (ΦΠΑ), χαμηλότερο συντελεστή ρεύματος, νερού, δημοτικών και άλλων τελών. Ο ενεργειακός πλούτος της Ελλάδος αρχίζει μέσα απο στρατηγικές συμμαχίες την εξόρυξη του, κλείνοντας μελλοντικές συμφωνίες, με προείσπραξεις μελλοντικών  εκτιμωμένων εσόδων. Δημιουργούμε ένα μελλόντικό κουμπαρά για το ασφαλιστικό σύστημα των επόμενων γενεών και στηρίζουμε εμπράκτως την Ελληνική οικογένεια σε όλα τα στάδια ανάπτυξης της.

Η μεταστροφή μιας εθισμένης κοινωνίας, σε άλλα πρότυπα ζωής, αξιοκρατικά με λιγότερο τηλεόραση και περισότερη εργασία δεν θα είναι εύκολο έργο, αλλά θα πρέπει να συμβεί για τον μέλλον των παιδιών μας. Όσο προχωράμε πάντως έτσι, χωρίς εναλλακτικά σχέδια και βασιζόμενοι σε αποφάσεις άλλων, ερήμην των δικών μάς συμφερόντων, θα διολισθαίνουμε και άλλο σαν κοινωνία. Η Εθνικιστική προσέγγιση ξεκινάει απο βαθύτερα αίτια και έχει να κανει με την καλύτερευση του Έλληνα, μέσα από τους αιώνες της ιστορίας του και του ταλέντου που έχει να επιβιώνει σε δύσκολες καταστάσεις. Η Χρυσή Αυγή, σε αυτήν την τραγική κατάσταση για την Ελλάδα είναι στην βουλή των Ελλήνων, εκπροσωπόντας ένα μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος και καταγγέλει καθημερινά με επικριτικό λόγο και αδιάσειστα στοιχεία την ολισθηρή γραμμή που ακολουθεί η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.

Υπάρχει Ελπίδα! Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει την Χρυσή Αυγή, διαβλέποντας εκεί, την καθαρότητα των στελεχών της και προσδοκά ένα μέλλον τουλάχιστον δίκαιο με ισονομία και ισοτιμία με σταθερούς όρους ανάπτυξης για τους Έλληνες πολίτες.

Παναγιώτης Παγκάκης,οικονομολόγος
Τ.Ο Καρδιτσας