Έρχονται μέτρα σοκ για τις συντάξεις: Αρμαγεδώνα περικοπών σε παλιούς και νέους συνταξιούχους φέρνει το νέο ασφαλιστικό


Έρχονται μέτρα σοκ για τις συντάξεις: Αρμαγεδώνα περικοπών σε παλιούς και νέους συνταξιούχους φέρνει το νέο ασφαλιστικό

Μέτρα-σοκ για τις συντάξεις περιλαμβάνει το «σκληρό σενάριο» μέτρων που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, με αποτέλεσμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο να διατυπώνονται επιφυλάξεις κατά πόσον είναι εφικτή η αποδοχή τους από την κοινωνία. 
Συγκεκριμένα στον προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί μέτρα ύψους 1,4 δισ. ευρώ από το ασφαλιστικό, από τα οποία τα  538,5 εκατ.  αφορούν μείωση συνταξιοδοτικής δαπάνης από τα ταμεία του ιδιωτικού τομέα και 187,7 εκατ. ευρώ από τις συντάξεις του Δημοσίου. Τα υπόλοιπα  688 εκατ. ευρώ είναι άγνωστο πως θα καλυφθούν. Αν δεν εγκριθεί η πρόταση που θέτει μετ΄επιτάσεως η κυβέρνηση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών , τότε  η μείωση των δαπανών θα καλυφθεί από την περικοπή των κύριων συντάξεων κλιμακωτά 3%-20% μέσω του επανυπολογισμού τους ενώ σίγουρη θεωρείται και η συρρίκνωση των επικουρικών συντάξεων άνω των 200 ευρώ.
Μπορεί οι μειώσεις να επιτευχθούν μέσω του νέου ενιαίου κανονισμού ή μέσω της επιβολής πλαφόν καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκρούσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που κανονικά έπρεπε να τεθεί σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο.
Σύμφωνα με το Βήμα, έχει ήδη αποφασιστεί η κατακόρυφη μείωση της κατώτατης σύνταξης - με 15 έτη ασφάλισης - στα 384 ευρώ, δηλαδή στο ύψος της εθνικής σύνταξης, χωρίς αναλογικό τμήμα αναπλήρωσης για τα 15 χρόνια.
Εφόσον το μέτρο αυτό εφαρμοστεί και στους ήδη συνταξιούχους, οι μειώσεις θα είναι δραματικές. Επιπλέον, η «οροφή» του ποσοστού αναπλήρωσης της αναλογικής σύνταξης στο 57% (κύρια και επικουρική), η κλιμάκωση των συντελεστών αναπλήρωσης από το 0,75% τα πρώτα χρόνια ασφάλισης ως το 2% τα έτη κοντά στα 40 χρόνια δουλειάς, η αύξηση της εργατικής εισφοράς κατά 1% για την κύρια ασφάλιση και 0,5% για την επικουρική, όπως και 0,5% της εργοδοτικής εισφοράς για την επικουρική ασφάλιση, και η ενοποίηση όλων των Ταμείων σε ένα κύριας, ένα επικουρικής και ένα εφάπαξ παροχών είναι τα σημαντικότερα από τα μέτρα που περιλαμβάνει το κυβερνητικό σενάριο των αλλαγών που συζητείται με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας.
Ωστόσο, οι αντιδράσεις που υπάρχουν για τα κυοφορούμενα μέτρα, τόσο στην κοινωνία όσο και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, έχουν θορυβήσει διάφορα κυβερνητικά στελέχη, με αποτέλεσμα να πληθαίνουν οι προβληματισμοί και οι «δεύτερες σκέψεις» στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι υψηλά ιστάμενα κυβερνητικά στελέχη εισηγούνται προς τον Πρωθυπουργό να περιορίσει τα ασφαλιστικά μέτρα στα απολύτως απαραίτητα, δηλαδή σε αυτά που επιτυγχάνουν τη μνημονιακή δέσμευση για περικοπές της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ.) το 2016. Έχουν ήδη εξοικονομηθεί περί τα 900 εκατ. ευρώ με την αύξηση των εισφορών υπέρ ΕΟΠΥΥ, τη σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων κ.τ.λ. Ως εκ τούτου υπολείπονται μέτρα 900 εκατ. ευρώ τα οποία μπορούν να επιτευχθούν με αυξήσεις στις εισφορές και μειώσεις σε δαπάνες μέσω των ενοποιήσεων.

bankingnews.gr