Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017

«Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος»! Το αδιέξοδο του Μνημονίου: 1,6 δισ. ευρώ οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές του Ιανουαρίου...


«Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος»! Το αδιέξοδο του Μνημονίου: 1,6 δισ. ευρώ οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές του Ιανουαρίου

Για άλλη μία φορά, η αρχαία Γραμματεία καθίσταται επίκαιρη, αφού η είδηση που θα διαβάσετε παρακάτω θυμίζει έντονα το έργο του Λουκιανού, Νεκρικοί Διάλογοι, όπου ο κυνικός φιλόσοφος Μένιππος αναφέρεται ως ο μόνος που διέσχισε ποτέ τον Αχέροντα χωρίς να πληρώσει τον οβολό στο Χάρο - αφού δεν είχε. Στο διάλογο αυτόν εμφανίζεται για πρώτη φορά και η ρήση "ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος" (δεν μπορείς να πάρεις από αυτόν που δεν έχει), η οποία έμεινε παροιμιώδης.
Μπορεί οι διεθνείς τοκογλύφοι, από κοινού με τους ντόπιους εντολοδόχους τους, συριζαίους και νεοδημοκράτες, να σκαρφίζονται συνεχώς νέους φόρους, όμως αυτό δεν σημαίνει επ’ ουδενί λόγω ότι αυτοί πρόκειται να εισπραχτούν, πολύ απλά διότι «δεν μπορείς να πάρεις από αυτόν που δεν έχει».
Έτσι, παρά το γεγονός ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τον Ιανουάριο κατάφερε μετά από άγριο φοροκυνηγητό να μειώσει κατά 2 δισ. ευρώ το «βουνό» των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία, από τα 95,29 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2016 σε 93,4 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο φέτος, τον Ιανουάριο προστέθηκαν 1,6 δισ. ευρώ «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη από φόρους που έμειναν απλήρωτοι τον Δεκέμβριο -που ήταν μάλλον ένας «ήσυχος» μήνας πάντως, καθώς για τα νοικοκυριά έληγε για να πληρώσουν μόλις μία δόση ΕΝΦΙΑ.
Κάπως έτσι, οι οφειλέτες προς την εφορία ανήλθαν στους 4.173.206, δηλαδή περίπου οι μισοί Έλληνες, από τους οποίους 1,672 εκατομμύρια ή 1 στους 3 τελούν υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και οι μισοί εξ αυτών τα έχουν ήδη υποστεί (851.818 ΑΦΜ).
Και κάπως έτσι, προαναγγέλλονται ουσιαστικά τα νέα μέτρα ύψους 1,6 δισ. ευρώ, τα οποία επίσης δεν πρόκειται να εισπραχθούν, και με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε περαιτέρω φτωχοποίηση των λιγοστών Ελλήνων που ΑΚΟΜΑ έχουν την δυνατότητα να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Μέχρι κανείς να μην μπορεί να πληρώσει και τότε θα έρθουν οι... «επενδυτές» ν' αγοράσουν... φτηνά, όπως έλεγε και ο Γεωργιάδης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.