Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017

19 Μαΐου: Ημέρα Τιμής και Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

Η Γενοκτονία του Πόντου (1916-1923), με περισσότερους από 353.000 νεκρούς αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη γενοκτονία του προηγούμενου αιώνα. Ο Ποντιακός ελληνισμός, από την πτώση της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας (1461), γνώρισε συνεχείς διωγμούς, σφαγές, ξεριζωμούς και προσπάθειες για τη βίαιη συστηματική και μεθοδευμένη εξόντωση των Ελλήνων. Η συστηματική εξόντωση των Ποντίων ήταν ένα μελετημένο και προσχεδιασμένο έγκλημα.
Η απόφαση πάρθηκε από τους νεότουρκους το 1911, απειλώντας τους κατοίκους για την εξόντωσή τους, όπως κι εφαρμόστηκε κατά την διάρκεια του Αʼ παγκοσμίου πολέμου και ολοκληρώθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ Αττατούρκ (1919-1923). Καθημερινά, οι χωρικοί που πήγαιναν να δουλέψουν στα χωράφια τους βρίσκονταν δολοφονημένοι. Οργανωμένες τούρκικες συμμορίες λεηλατούσαν, κατά τη διάρκεια της νύχτας, τις πόλεις και τα χωριά. Εμπνευστής κι εγκέφαλος αυτής της επιχείρησης ήταν ο Μεχμέτ Ταλάτ, υπουργός Εσωτερικών της οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Καλούσε τις αρχές να μην δείχνουν κανένα έλεος για τους χριστιανούς. Στις ελληνικές περιοχές έκαιγαν και κατέστρεφαν τα χωριά, έσφαζαν και βίαζαν γυναίκες και παιδιά. Τους χριστιανούς στρατιώτες τους έστελναν στα τάγματα εργασίας, κάτω από άθλιες καιρικές συνθήκες, με λίγη τροφή και με τόση κακομεταχείριση όπου λίγοι ήταν εκείνοι που επέζησαν.
Στις 19 Μαΐου 1919 αρχίζει η δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας του Πόντου. Ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα, ως απεσταλμένος της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Με τη βοήθεια μελών του νεότουρκου στρατού, συγκροτεί μυστική οργάνωση με την ονομασία Mutafai Milliye και κηρύσσει μίσος εναντίον των Ελλήνων, ενώ σχεδιάζει την ολοκλήρωση της εξόντωσης του Ποντιακού Ελληνισμού που ξεκίνησαν οι νεότουρκοι το 1916.  Οι τρομοκρατίες, τα τάγματα εργασίας, οι κρεμάλες, οι δολοφονίες, οι βιασμοί των γυναικών και των παιδιών, ανάγκασαν τους Έλληνες στρατιώτες ν' ανέβουν στα βουνά, οργανώνοντας αντάρτικο για την προστασία του άμαχου πληθυσμού.
Το Ποντιακό αντάρτικο είχε τον χαρακτήρα Εθνικής Αντίστασης. Με την επικράτηση του Κεμάλ, οι διωγμοί συνεχίστηκαν με μεγαλύτερη ένταση. Τα αδιαβόητα έκτακτα δικαστήρια ανεξαρτησίας, όπου καταδίκαζαν κι εκτελούσαν την ηγεσία του ποντιακού πληθυσμού. Το τέλος του Πόντου πλησιάζει. Στις 13 Αυγούστου 1923, ο μουσταφά Κεμάλ αναφώνησε θριαμβευτικά «Επιτέλους τους ξεριζώσαμε»...
Το θέμα της γενοκτονίας των ελληνικών πληθυσμών του Πόντου, αλλά πιο γενικά των σφαγών και των γενοκτονιών των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και αλλού στην Οθωμανική αυτοκρατορία, είναι άγνωστο στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Στόχος της Χρυσής Αυγής είναι η αναγνώριση όλων των ειδεχθών εγκλημάτων που έχουν συμβεί εις βάρος του Ελληνικού λαού και η άμεση αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων απ' όλα τα κράτη.

ΠΟΝΤΟΣ ΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ - ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ!

Γράφει ο Θοδωρής Τσέλας

Γιατί αυτό που είμαστε και αυτό που κάνουμε αντηχεί στην αιωνιότητα…
 
Κι εύχομαι να μείνω καταραμένος στην αδιάστατη αιωνιότητα, αν δεν εκδικηθώ τις φωνές των νηπίων, τους ρόγχους των απαγχονισθέντων, τις πατημασιές των πεταλωμένων, τον αλύγιστο πόνο των βιασμένων, την οργή των χιλιάδων μαρτύρων.
 
Εύχομαι να με ακολουθεί για πάντα η κατάρα της γιαγιάς μου, αν σιωπήσω και δεν δικαιώσω το πνεύμα του αδούλωτου Πόντιου Έλληνα.
 
Στην λαλιά που φιμώθηκε, στα κόκκαλα που έμειναν πεταμένα, στην πατρίδα που έμεινε πίσω, αν μείνω αμέτοχος και δεν εκδικηθώ, αν χάσω τη ζωή μου χωρίς να κάνω τα πάντα για να θυμούνται οι Έλληνες, ας μείνω τώρα βουβός…
 

Δεν μου αρμόζει πια ο λόγος…!


Κεντρικός ομιλητής, ο Γενικός Γραμματέας Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή, Νικόλαος Γ. Μιχαλολιάκος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.