Τρίτη, 2 Μαΐου 2017

Έκλεισε η συμφωνία με τους τοκογλύφους: Τα δώσανε όλα οι συριζαίοι! Μείωση αφορολογήτου, «σφαγή» στις συντάξεις, ξεπούλημα της χώρας...


Έκλεισε η συμφωνία με τους τοκογλύφους: Τα δώσανε όλα οι συριζαίοι! Μείωση αφορολογήτου, «σφαγή» στις συντάξεις, ξεπούλημα της χώρας

Γύρω στις 6 τα ξημερώματα επέλεξαν οι συριζαίοι να βγουν από το Hilton. Μάλλον είχαν έξω τσιράκια και, αφού σιγουρεύτηκαν ότι δεν θα συναντήσουν Έλληνες κατά την έξοδο, αποφάσισαν να υπογράψουν τη νέα συμφωνία, η οποία θα έρθει προς ψήφιση τις επόμενες μέρες στην Βουλή.
Τα βασικά σημεία της συμφωνίας:
- Από 1.1.2019 περικόπτεται ως 18% η προσωπική διαφορά στις κύριες συντάξεις. Το μέτρο θα θίξει 900.000 συνταξιούχους, που παίρνουν κύρια σύνταξη πάνω από τα 700 ευρώ. Αυτό σημαίνει, ότι θα υπάρχουν απώλειες, από λίγα ευρώ ως ακόμη και πάνω από 300 ευρώ το μήνα, για τις συντάξεις. Μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ, οι συνταξιούχοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με πολλά έτη ασφάλισης, κι εν γένει όσοι λαμβάνουν πάνω από 1300 ευρώ (ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ, πρώην ευγενή Ταμεία).
Η μέση μείωση της σύνταξης θα είναι 9% σε κύριες και επικουρικές. Όπως διευκρινίστηκε από αρμόδια πηγή, η συνολική μείωση της σύνταξης, λόγω της περικοπής της προσωπικής διαφοράς, δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 18%.
- Από 1.1.2020 (ή το 2019 αν δεν πιαστούν οι στόχοι) η μείωση του αφορολόγητου από 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ θα φέρει επιβάρυνση από 650 ευρώ, ακόμη και για τους φτωχότερους.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η μείωση του αφορολόγητου θα φέρει απώλειες ακόμη και για όσους παίρνουν σύνταξη πάνω από 474 ευρώ, καθώς πλέον δεν θα καλύπτονται από το αφορολόγητο. Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος που παίρνει 720 ευρώ το μήνα και μέχρι τώρα δεν πληρώνει φόρο, θα πληρώνει φόρο πάνω από 600 ευρώ το χρόνο.
- Το 2018 προβλέπονται μέτρα 447 εκατ. ευρώ, με περικοπές επιδομάτων ανεργίας, τέκνων, φτώχειας και φυσικών καταστροφών, στήριξης οικογενειών κι επιπλέον μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 58 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προβλέπεται η κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες, κάτι που θ' αυξήσει το φορολογικό βάρος κατά 121 εκατ. ευρώ.
- Στο Δημόσιο έρχεται νέα αξιολόγηση και κινητικότητα, κι επιβάλλεται «ταβάνι» στον αριθμό των συμβασιούχων. Ο αριθμός τους πρέπει να μειωθεί, από 49.448 τον Δεκέμβριο του 2016, σε 49.104 τον ίδιο μήνα του 2017, και σε 48.420 τον Δεκέμβριο του 2019. Ο λόγος της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις θα γίνει ένα προς τρία το 2018, εφόσον τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Πωλείται το 30% ως 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, καθώς επίσης και το 17% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.
- Αλλαγές έρχονται στον τρόπο λειτουργίας των αγορών. Επεκτείνεται το άνοιγμα των καταστημάτων τις ΚυριακέςΤα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πωλούνται κι εκτός φαρμακείων.
- Στα εργασιακά, οι αλλαγές των προηγούμενων μνημονίων παρατείνονται με νόμο μέχρι τη λήξη του προγράμματος, τον Ιούλιο του 2018. Αυτό σημαίνει, ότι συνεχίζεται, με δέσμευση της κυβέρνησης, η απαγόρευση της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων. Παράλληλα, καταργείται η υπουργική απόφαση που απαιτείται ως τώρα για την έγκριση των ομαδικών απολύσεων και αντικαθίσταται από ένα σύστημα προειδοποίησης.
- Τα θετικά αντίμετρα θα εφαρμόζονται από το 2019, αν η κυβέρνηση ξεπεράσει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, όπως είπε κυβερνητικός αξιωματούχος, και όχι 3,7% όπως προέβλεπε το προσχέδιο της συμφωνίας.
Προβλέπουν πακέτο φορολογικών μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ το 2019 και στοχευμένο πακέτο κρατικών δαπανών 1% το 2020.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.