Πέμπτη, 11 Μαΐου 2017

ΝΕΑ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ. Τ' ΑΚΟΥΣ ΜΠΟΥΛΗ ΠΑΝΟΥΛΗ;


Μαχαίρι θα μπει ακόμη και στις αμοιβές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και κυρίως στους μάχιμους, που λαμβάνουν το λεγόμενο «επίδομα επικινδυνότητας».

Τα επιδόματα 
Η συγκεκριμένη αναφορά υπάρχει στη σελίδα 4 του συμπληρωματικού μνημονίου της ευρωπαϊκής πλευράς (SMoU), όπου αναφέρονται αναλυτικά τα παραμετρικά μέτρα τα οποία θα πρέπει να ψηφιστούν ως προαπαιτούμενα στο πλαίσιο του νέου Μεσοπρόθεσμου, με στόχο να υπάρξει συνολική εξοικονόμηση της τάξεως του 0,3% του ΑΕΠ (54 εκατ. ευρώ) και να πιαστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% σταθερά την τετραετία 2018-2021. Όπως επισημαίνουν γνώστες του κειμένου, οι επίμαχες αναφορές στη λίστα για τα ειδικά μισθολόγια είναι οι εξής: 
1. Κατά την ψήφιση των πολυνομοσχεδίων από τη Βουλή η κυβέρνηση θα πρέπει ως prior action να νομοθετήσει τον εξορθολογισμό (δηλαδή το κόψιμο) ορισμένων επιδομάτων στον στρατιωτικό τομέα, με απόδοση 7 εκατ. ευρώ το 2018.
Σε αυτά θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλαμβάνονται:
(i) «Τα κριτήρια επιλεξιμότητας και ο τρόπος υπολογισμού για τα επιδόματα των επικίνδυνων λειτουργιών (dangerous operations allowances)». Η αναφορά παραπέμπει, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «b.s.», στους δείκτες και τα κριτήρια με τα οποία θα δίνεται στο εξής το επίδομα επικινδυνότητας. 
(ii) «Ο εξορθολογισμός του επιδόματος που καταβάλλεται για την υπηρεσία στο εξωτερικό, μέσω της μείωσης των θέσεων και της διάρκειας των τοποθετήσεων στο εξωτερικό». Αυτή η διάταξη αφορά τους αξιωματικούς που υπηρετούν εκτός Ελλάδας. 
2. «Ο εξορθολογισμός των κινήτρων απόδοσης στο μισθολόγιο του Δημοσίου κατά 33 εκατ. ευρώ». Στο πλαίσιο αυτό, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) προχωράει, εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα, τη λίστα των επιδομάτων που θα περικοπούν στο πλαίσιο της κατάρτισης των προαπαιτούμενων. 

Στο κείμενο του συμπληρωματικού μνημονίου της ευρωπαϊκής πλευράς (SMoU), στη σελίδα 48, αναφέρεται ότι η κυβέρνηση «θα εγκρίνει», ως προαπαιτούμενη ενέργεια (prior action), «νομοθεσία για να ολοκληρώσει τον εξορθολογισμό των ειδικών μισθολογίων, ακολουθώντας την ίδια μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για το ενιαίο μισθολόγιο». Όπου, «εξορθολογισμός», στη γλώσσα του μνημονίου, σημαίνει περικοπή
Σαφώς η διάταξη αυτή είναι πιο γενική, αλλά οι γνώστες του κειμένου τονίζουν στο «b.s.» ότι αφορά επιδόματα και αμοιβές 180.000 δημοσίων υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια.
Το θέμα των special wage grids, όπως ονομάζονται τα ειδικά μισθολόγια, αφορά, μεταξύ άλλων, δικαστικούς, γιατρούς του ΕΣΥ και πανεπιστημιακούς. Ωστόσο, το νέο μνημόνιο φωτογραφίζει κυρίως τους στρατιωτικούς και τους λοιπούς ενστόλους (λιμενικούς, σώματα ασφαλείας κ.α.).

(ΥΓ): Η απάντηση των ένστολων και των υπολοίπων κατηγοριών εργαζομένων που θίγονται, να δοθεί με μαζικό μαύρισμα των κομμάτων της λαομίσητης συγκυβέρνησης στις εκλογές! Και υπερψήφιση της Χρυσής Αυγής, του μόνου κόμματος που είναι σταθερά και αταλάντευτα στο πλευρό τους!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.