Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2017

Πανευρωπαϊκή έρευνα δείχνει την αποστροφή των Ελλήνων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση


Πανευρωπαϊκή έρευνα δείχνει την αποστροφή των Ελλήνων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση

Μια ακόμα ευρωπαϊκή έρευνα δείχνει το μέγεθος και τις τραγικές συνέπειες των επτά χρόνων μνημονιακής κατοχής που βιώνει η Ελλάδα. Πρόκειται για έρευνα της Chatham House-Kantar μεταξύ 10 κρατών μελών. Το 48% των Ελλήνων παραδέχεται ότι κάποιος από το οικογενειακό περιβάλλον του δανείσθηκε χρήματα για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του, είτε πρόκειται για τροφή είτε για την πληρωμή του δανείου, του ενοικίου ή άλλων λογαριασμών.
Ακόμη πιο τραγική είναι η εικόνα στον τομέα της υγειονομικής περιθάλψεως, με το 31% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι ο ίδιος, ή κάποιος συγγενής του, δεν έλαβε την κατάλληλη θεραπεία ή δεν είχε πρόσβαση στα αναγκαία φάρμακα, λόγω οικονομικής δυσπραγίας. Επί πλέον, περισσότεροι από το ένα πέμπτο των Ισπανών και Ελλήνων ερωτηθέντων αναφέρουν ότι μοιράσθηκαν το σπίτι τους με φίλους ή συγγενείς που αντιμετώπισαν οικονομικά προβλήματα τον περασμένο χρόνο.
Η εικόνα των Ελλήνων για την Ε.Ε. έχει υποστεί ισχυρό πλήγμα. Οι άλλοτε ένθερμοι υποστηρικτές της ευρωπαϊκής ενοποιήσεως έχουν μετατραπεί στους πλέον επιφυλακτικούς. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι το 62% συνδέει αρρήκτως την οικονομική κρίση με την ΕΕ και το 44% θεωρεί ότι η Ένωση ισοδυναμεί με απώλεια της εθνικής κυριαρχίας, ποσοστό διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το δε 67% δεν διστάζει να καταγγέλλει ευθέως την «οικονομική λιτότητα» ως την μεγαλύτερη αποτυχία του μπλοκ, ενώ το 39% διαφωνεί με την εκτίμηση ότι οι πολίτες έχουν ωφεληθεί ως μέλη της ευρωπαϊκής οικογενείας.
Αμφιβάλλει ακόμη και για τις δημοκρατικές αρχές της ΕΕ, με το 41% των Ελλήνων να τη θεωρεί σχετικώς δημοκρατική και το 40% καθόλου δημοκρατική. Επιπροσθέτως, μεγάλο είναι το ποσοστό που αισθάνεται «πολύ άβολα» κι εμφανίζεται «απαισιόδοξο» για την ΕΕ. Στην απογοητευτική αυτή εικόνα προστίθεται και το γεγονός ότι το 80% εκτιμά πως θα υπάρξει κι άλλη αποχώρηση κράτους μέλους από το μπλοκ τα επόμενα δέκα χρόνια. Το ποσοστό αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερο και από των ιδίων των Βρετανών, που προ δύο ημερών άρχισαν κι επισήμως τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Το δε 73% των Ελλήνων θεωρεί ότι η αποχώρηση της Βρετανίας θ' αποδυναμώσει την ΕΕ, ξεπερνώντας και πάλι το σχετικό ποσοστό των Βρετανών που αγγίζει το 70%. Βλέπουμε ξεκάθαρα λοιπόν ότι, παρά τη μακρόχρονη προπαγάνδα υπέρ της ΕΕ (αλλά και του ευρώ) από σύσσωμο το φάσμα των συστημικών ΜΜΕ, ο Ελληνικός Λαός δεν πείθεται, καθώς βλέπει το επίπεδο διαβίωσής του και κρίνει αναλόγως.
Σε συνδυασμό μάλιστα με τα όσα η ίδια έρευνα έβγαλε στο φως της δημοσιότητας για την αντίληψη των Ελλήνων για τον μουσουλμανικό τρόπο ζωής, αντιλαμβάνεται ο οποιοσδήποτε ότι το θεωρητικό οπλοστάσιο της «πολιτικής ορθότητας» έχει καταρρεύσει.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.