Τρίτη, 18 Ιουλίου 2017

ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΚΑΙ ΟΡΜΗ – ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ

Όπως φανερώνεται και στον τίτλο, η φύση, στην πιο σκοτεινή κι έντονή της μορφή, αποτυπώνεται στον ρομαντισμό, ο οποίος και αποτελεί κίνημα το οποίο, σε όλες τις μορφές της τέχνης, έδωσε πνοή στον Εθνικισμό.
Στη ζωγραφική, τα ερεβώδη τοπία του Φρίντριχ, οι σκοτεινοί πίνακες του Γκόγια και τα γεμάτα ένταση έργα του Ντελακρουά, όλα αυτά αποτελούν δείγματα ρομαντισμού. Στην λογοτεχνία, ο ρομαντισμός είναι εμφανής στις αέρινες μορφές του Γερμανού Σίλερ και τα συναισθηματικά ποιήματα του Άγγλου Κητς, ενώ στη μουσική χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι του ρομαντισμού είναι ο Μπετόβεν και ο Βάγκνερ.
Τα βασικά στοιχεία του ρομαντισμού, της φαουστικής ψυχής κατά τον Όσβαλντ Σπένγκλερ, είναι η κυριαρχία της φύσης και των έντονων φυσικών φαινομένων, ο υπέρμετρος συναισθηματισμός, η αγάπη για το σκοτεινό και το μοιραίο, η επιστροφή στις ρίζες και στις παραδόσεις, η εμμονή στις αντιθέσεις, το φως και το σκοτάδι, στοιχεία που όλα οδήγησαν στην εκδήλωση του Εθνικισμού ως ένα κίνημα καθαρά ρομαντικό. Η αγάπη για το Έθνος, η περηφάνια, η ανάγκη για υπέρβαση του εαυτού, όλα αυτά είναι στοιχεία ρομαντικά.
Αλλά, όπως είναι εμφανές, η τέχνη είναι αρχικώς και πρωτίστως εμφανής στον τρόπο ζωής, στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Ρομαντικός λοιπόν είναι ο άνθρωπος που αισθάνεται συνεχώς ορμή και καταιγίδα, που υπερβαίνει τα όριά του και γίνεται έρμαιο των ορμών και των συναισθημάτων του, που δίνει ακόμα και τη ζωή του για το Έθνος, την τιμή, την περηφάνια του και τη γυναίκα που αγαπά.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.