Τρίτη, 1 Αυγούστου 2017

Κάτω τα χέρια από τα σπίτια των Ελλήνων! Προκλητική τροπολογία Κοντονή για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς - 2 ΒΙΝΤΕΟ


Κάτω τα χέρια από τα σπίτια των Ελλήνων! Προκλητική τροπολογία Κοντονή για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς - 2 ΒΙΝΤΕΟ

Η φαινομενικά αθώα τροπολογία 1177/11, η οποία κατατέθηκε την 28.7.2017 και αφορά στην τροποποίηση του Κώδικα Συμβολαιογράφων, κρύβει ένα μεγάλο σκάνδαλο. Να δούμε το ιστορικό όμως και τι ακριβώς προηγήθηκε, για ν' αντιληφθούμε το βάθος της διαπλοκής. Ψηφίζεται σήμερα, σε ανύποπτο χρόνο, ένα νομοσχέδιο με το οποίο καταργείται η διαδικασία των πλειστηριασμών όπως την γνωρίζαμε, αφαιρούνται τα προστατευτικά δικαιώματα των πολιτών-οφειλετών και τίθεται σ' εφαρμογή η αδιαφανής διαδικασία του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, μέσω της οποίας, με το πάτημα ενός κουμπιού, ο πολίτης θα χάνει το σπίτι του και αυτό θα περιέρχεται στα χέρια των ξένων τοκογλύφων.
Το σύστημα το οποίο θα υποστηρίξει αυτή την ηλεκτρονική πλατφόρμα, το παρουσιάζει μια εταιρεία υπό την επωνυμία newsphone, συμφερόντων του Ζακυνθινού επιχειρηματία Θεοδόση. Το έργο ανατίθεται στη συγκεκριμένη εταιρεία μέσω απευθείας ανάθεσης, κατά παράβαση των κανόνων του Δημοσίου Λογιστικού, οι οποίοι προβλέπουν, στην περίπτωση των δημοσίων συμβάσεων, διαγωνιστική διαδικασία, προκειμένου να εξασφαλισθεί η διαφάνεια την ανάθεσης. Υπάρχει ένα παραθυράκι του νόμου, το οποίο επιτρέπει, κατ’ εξαίρεση για τις συμβάσεις εκτιμώμενης αξίας άνω των ευρώ τριάντα χιλιάδων (€30.000) και έως ευρώ διακόσιες χιλιάδες (€200.000), διενέργεια πρόχειρου διαγωνισμού, με πρόσκληση ενδιαφέροντος και απευθείας ανάθεση για συμβάσεις εκτιμώμενης αξίας έως ευρώ τριάντα χιλιάδες (€30.000). Για να μπορέσει να επωφεληθεί της διάταξης η newsphone, η σύμβαση «σπάει» σ' επιμέρους συμβάσεις για να μην ξεπεραστεί το όριο των 30.000 ευρώ...
Προηγουμένως, τέσσερις επαρχιακοί Συμβολαιογραφικοί Σύλλογοι (Πάτρα, Λάρισα, Ιωάννινα, Θράκη) είχαν υποβάλλει έγγραφο ερώτημα στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΣ) για τη νομιμότητα της εν λόγω σύμβασης, αν δηλαδή γίνεται με απευθείας ανάθεση να δοθεί το «πακέτο» της δημιουργίας και λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στη newsphone.
Η ΕΑΑΔΣ φημολογείται ότι, σε προφορική γνωμοδότησή της, απεφάνθη αρνητικά, ότι δηλαδή οι επιμέρους συμβάσεις δημιουργίας και λειτουργίας-συντήρησης της πλατφόρμας είναι μία ενιαία σύμβαση, κι εφόσον ξεπερνά το όριο του κόστους ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ.
Τις προκλητικές τροπολογίες Κοντονή για τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό των σπιτιών, τις οποίες πρώτος έθιξε χθες ο Συναγωνιστής Λαγός, επισήμανε ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Χρήστος Παππάς.


Έρχεται λοιπόν ο υπουργός του Σύριζα Κοντονής και παύει κάθε αντίθετη φωνή και με άκρως «δημοκρατικά μέσα» -κατάθεση της υπ’ αριθμ. 1185/127 τροπολογίας- και παύει από τη θέση του τον νομικό σύμβουλο που απετόλμησε να εκφράσει νομική άποψη αντίθετη από αυτή που θα ικανοποιούσε τα συμφέροντά του. Για να διασφαλίσει δε ο υπουργός ότι δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον αντίστοιχα προβλήματα, επανακαθορίζει και το νομοθετικό πλαίσιο των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων, προκειμένου οι μελλοντικές  συμβάσεις  να μην υπάγονται πλέον στους κανόνες του Δημοσίου Λογιστικού και να επιτρέπεται η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης.
Κατά συνέπεια, υπαγόμενοι οι Συμβολαιογραφικοί Σύλλογοι στο ιδιωτικό δίκαιο, θα μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε προμήθεια, ή αγορά υλικού ή υπηρεσιών, αυθαίρετα χωρίς διαγωνισμό. Πέραν αυτού, ανοίγει η πόρτα για τις εταιρείες ιδιωτικών συμφερόντων, οι οποίες θα μπορούν ν' αποτελούν «μέλη» των συμβολαιογραφικών συλλόγων. Και όλα αυτά λαμβάνουν χώρα στο νομοσχέδιο με το οποίο οι μαρξιστές του Σύριζα διαλύουν την Παιδεία!
Πρώτος ο Συναγωνιστής Λαγός ανέδειξε χθες, στην ομιλία του στη Βουλή, την προκλητική τροπολογία Κοντονή, με την οποία θα χάνουν οι Έλληνες τα σπίτια τους!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.