Τρίτη, 17 Απριλίου 2018

Ιδού η «ανάπτυξη» των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Σ' ένα μήνα εκτινάχθηκαν κατά 2 δισ. στα ληξιπρόθεσμα χρέη!...


Ιδού η «ανάπτυξη» των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Σε ένα μήνα εκτινάχθηκαν κατά 2 δισ. στα ληξιπρόθεσμα χρέη!

Το κατά πόσο «αφήνουμε πίσω τις συνέπειες των Μνημονίων» και «κοιτάζουμε με αισιοδοξία μπροστά για τις ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξης», όπως με θράσος ισχυρίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, διαψεύδεται οικτρά (και) από την είδηση που ακολουθεί.
"Έκρηξη" 2 δισ. των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία καταγράφουν τα στοιχεία Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Το "νέο" ληξιπρόθεσμο χρέος που προστέθηκε (αποκλειστικά από φορολογικά έσοδα του κράτους) φτάνει στα 2 δισ. ευρώ, καθώς αυξήθηκε σε 2,601 δισ. ευρώ από 693 εκατ. ευρώ μόλις τον προηγούμενο μήνα.

Η ΑΑΔΕ σημειώνει ότι το "νέο" φορολογικό χρέος των 2,601 δισ. € που έχει προστεθεί στα βιβλία οφειλετών έως 31/01/2018, προκύπτουν από 1,9 εκατ. οφειλέτες, εκ των οποίων 26 οφειλέτες διαμορφώνουν -από μόνοι τους- το 1 δισ. ευρώ! Αυτό σημαίνει ότι, αν εξαιρεθούν οι 26 οφειλέτες, περίπου 1,9 εκατομμύρια φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους 1,6 δισ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο του έτους!
Αθροιστικά, αν προστεθούν παλαιά, νέα και μη φορολογικά χρέη προς το δημόσιο, έφτασαν στα 104,21 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα όμως εισπράχθηκαν 941 εκατ. ευρώ, κι έτσι το καθαρό «προς είσπραξη» υπόλοιπο οφειλών ανέρχεται σε 103,27 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή οι κατασχέσεις αυξάνονται, παρότι ο αριθμός των οφειλετών μειώνεται. Τον μήνα Φεβρουάριο ο συνολικός αριθμός οφειλετών μειώθηκε σε 3.964.279 από 4.107.315 τον Ιανουάριο. Έτσι, μειώθηκε κατά περίπου 18.000 ο αριθμός των οφειλετών στους οποίους «δύναται» να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Ωστόσο, κατά περίπου 21.000 αυξήθηκαν τον ίδιο μήνα οι οφειλέτες στους οποίους έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, καθώς, από 1.067.857 τον Ιανουάριο, αυξήθηκαν σε 1.088.696 τον Φεβρουάριο. Έγιναν δηλαδή 20.839 κατασχέσεις σ' έναν μήνα, ενώ το 62,59% των οφειλετών στους οποίους «δύναται» να επιβληθούν κατασχέσεις, τις έχει ήδη υποστεί!
Γυρνώντας λίγο πίσω, αναμφισβήτητα προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι μόλις 26 άτομα χρωστάνε από μόνοι τους συνολικά 1 δισ. ευρώ. Πώς και γιατί έφθασαν να χρωστάνε αυτό το ποσό; Επειδή ακριβώς όλες οι περιπτώσεις δεν είναι οι ίδιες, πρέπει να γίνει γνωστό τι ακριβώς συμβαίνει. Σίγουρα, όμως, δεν είναι δυνατόν να «την πληρώνουν» κάποιοι που χρωστάνε λίγες χιλιάδες (ή κι εκατοντάδες ακόμη) ευρώ, και αυτοί που οφείλουν ασύλληπτα ποσά να μένουν στο απυρόβλητο.
Και, βεβαίως, από τη στιγμή που η μηχανή της εγχώριας οικονομίας κινείται πάνω στα γρανάζια της μνημονιακής πορείας, ουδεμία προοπτική πραγματικής ανάκαμψης των Ελλήνων δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.