Ο πιο χρεωμένος λαός της Ε.Ε. οι Έλληνες!...


Ο πιο χρεωμένος λαός της Ε.Ε. οι Έλληνες

Σε καθημερινή βάση πλέον, έρχονται στο φως της δημοσιότητας στοιχεία που δείχνουν το μέγεθος της ανέχειας στην οποία έχουν φέρει τον Ελληνικό Λαό τα εθνοκτόνα Μνημόνια. Έτσι λοιπόν, θλιβερή πανευρωπαϊκή πρωτιά έχουν οι Έλληνες στην καθυστέρηση πληρωμής στεγαστικών δανείων, ενοικίων, λογαριασμών ΔΕΚΟ και δόσεων για αγορές προϊόντων, καθώς σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού αδυνατούσε να καλύψει εμπρόθεσμα τις παραπάνω υποχρεώσεις το 2016, όπως προκύπτει από χθεσινά στοιχεία της Eurostat.
Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνει ότι, στην Ελλάδα, το 47,9% των πολιτών είχε στεγαστικά δάνεια, ενοίκια και λογαριασμούς ΔΕΚΟ σε καθυστέρηση. Ακολουθούσαν στην δεύτερη θέση οι Βούλγαροι, με σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού να βρίσκεται στην ίδια δεινή θέση και στην τρίτη θέση οι Κύπριοι με το αντίστοιχο ποσοστό να φτάνει το 26,6%. Μια ανάσα χαμηλότερα, με ποσοστό 26,4%, βρίσκονται οι Κροάτες. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, περίπου ένας στους 10 πολίτες (10,4% για την ακρίβεια) έχει σε καθυστέρηση το στεγαστικό δάνειό του, το ενοίκιό του ή άλλες υποχρεώσεις, όπως λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεφωνίας, ύδρευσης, κοινοχρήστων, ή πληρωμές για αγορές που έγιναν με δόσεις.
Η κρίση τριπλασίασε το ποσοστό των Ελλήνων με χρέη για στεγαστικά δάνεια κι ενοίκια: από μόλις 5,5% του πληθυσμού το 2008, εκτινάχθηκε στο 15,3%  το 2016, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι μόλις 3,5%.
Για οικογένειες με συντηρούμενα τέκνα ο μέσος όρος της Ε.Ε. αυξάνεται στο 4,8%, ενώ για νοικοκυριά χωρίς εξαρτώμενα τέκνα περιορίζεται στο 2,3%. Ενδεικτικό των τεράστιων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες, εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης των φορολογικών βαρών, της ελεύθερης πτώσης μισθών και συντάξεων και της εκτίναξης της ανεργίας, είναι ότι το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών με στεγαστικά δάνεια κι ενοίκια σε καθυστέρηση ήταν σχεδόν το μισό από αυτό στη Χώρα μας: ανήλθε στο 8,6% και κατεγράφη στην Κύπρο, που επίσης δοκιμάστηκε από το Μνημόνιο. Ακολούθησαν η Ισπανία και η Γαλλία με 5,2%, η Ουγγαρία με 5,1%, η Φινλανδία με 4,9% και η Ιταλία με 4,2%.
Στον αντίποδα, μικρότερο από 2% ήταν το ποσοστό των πολιτών που δεν κάλυπταν εγκαίρως τις υποχρεώσεις τους για το στεγαστικό δάνειο και το ενοίκιό τους σ' επτά κράτη-μέλη της Ε.Ε.: Εσθονία (1,8%), Γερμανία (1,6%), Ιρλανδία και Λιθουανία (1,4%), Κροατία, Πολωνία και Ρουμανία (0,9%).
Όταν ακόμη και η Βουλγαρία βρίσκεται σε λιγότερο δεινή θέση από τη Χώρα μας, καταλαβαίνει ο οποιοσδήποτε την οικτρή κατάσταση στην οποία έφεραν τα Μνημόνια την Πατρίδα και τον Λαό.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ