Μία ακόμη «σφαγή» των συντάξεων από την μνημονιακή κυβέρνηση βρίσκεται προ των πυλών...


Μια ακόμη «σφαγή» των συντάξεων από την μνημονιακή κυβέρνηση βρίσκεται προ των πυλών

Όταν το θράσος περισσεύει, τότε όλα είναι πιθανά. Χωρίς κουβέντα για την επερχόμενη μείωση των συντάξεων, η οποία θ' αφαιρέσει 3 δισ. ευρώ από τις τσέπες των συνταξιούχων, ο Τσίπρας άνοιξε την Δευτέρα το πουγκί των «παροχών», προαναγγέλλοντας κοινωνικό μέρισμα στο τέλος του έτους, στοχευμένες φοροελαφρύνσεις 700-750 εκατ. ευρώ το 2019, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επανάληψη του μερίσματος κοινωνικής αλληλεγγύης στο τέλος του έτους και αύξηση του κατώτατου μισθού.
Οι συνταξιούχοι μάταια περίμεναν μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ν' ακούσουν ότι δεν θα κοπούν τελικά οι συντάξεις από τις αρχές του 2019, όπως είχε υπαινιχθεί με μισόλογα ο Αλέξης Τσίπρας την περασμένη εβδομάδα, με τη συνέντευξή του στο Bloomberg.
Λίγες ώρες αργότερα, άλλωστε, ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα, Πίτερ Ντόλμαν, είχε μεταφέρει την ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, προχωρώντας τόσο στην προνομοθετημένη μείωση των συντάξεων το 2019, όσο και του αφορολόγητου το 2020. Γι' αυτά τα μέτρα, ο Τσίπρας στο χθεσινό Υπουργικό δεν είπε λέξη, παρά έταξε αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία στην καλύτερη περίπτωση δεν θα υπερβαίνει τα 20 ευρώ τον μήνα και κοινωνικό μέρισμα «σε όσους το έχουν ανάγκη». Την ίδια ώρα, οι υπολογισμοί των ειδικών της κοινωνικής ασφάλισης αποδεικνύουν το μέγεθος των επιβαρύνσεων που βρίσκονται καθ’ οδόν για τους συνταξιούχους και φθάνουν έως τα 350 ευρώ τον μήνα.
Σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ, η προσωπική διαφορά που προκύπτει από τον επανυπολογισμό των συντάξεων στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα κυμαίνεται από 77 ευρώ και κλιμακώνεται ανάλογα. Μεγάλες είναι οι περικοπές που αναμένονται στους πρώην συνταξιούχους του ΤΕΒΕ. Το παράδειγμα συνταξιούχου με χρόνο ασφάλισης 24 έτη και 10 μήνες είναι χαρακτηριστικό. Σήμερα λαμβάνει μεικτή σύνταξη 552,37 ευρώ, κι εμφανίζει προσωπική διαφορά 76,99 ευρώ, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 18%. Η νέα του μεικτή σύνταξη από το 2019 θα είναι 475,38 ευρώ.
Την ίδια ώρα, πρώην ελεύθερος επαγγελματίας με 17 έτη και 9 μήνες χρόνο ασφάλισης, ο οποίος σήμερα εισπράττει 808,83 ευρώ μεικτά, εμφανίζει προσωπική διαφορά 299,44 ευρώ. Η μείωση 18% που θα υποστεί το 2019 αντιστοιχεί σε 145,99 ευρώ. Έτσι η νέα του σύνταξη θα μειωθεί στα 663,24 ευρώ μεικτά.
Δραματικές είναι οι περικοπές και στις συντάξεις χηρείας. Για παράδειγμα, αν η σύνταξη του θανόντος ήταν 1.354,94 μεικτά, η χήρα θα λάμβανε με το προηγούμενο καθεστώς σύνταξη χηρείας 948,45 ευρώ. Με το νέο σύστημα λαμβάνει 485,81 ευρώ!
«Οι συντάξεις μετατρέπονται σε φιλοδωρήματα με τη νέα περικοπή της προσωπικής διαφοράς το 2019 και σε συνδυασμό με την μείωση του αφορολογήτου» παρατηρεί το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων  (ΕΝΔΙΣΥ). «Έχουμε φθάσει πια στο στάδιο της εξαθλίωσης. Υπάρχουν συνάνθρωποί μας που δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τα φάρμακά τους. Δεν έχουμε χρήματα για να πληρώσουμε πια ούτε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού και του τηλεφώνου» παρατηρεί το ΕΝΔΙΣΥ.
Πίσω από τη θρασύτατη φρασεολογία του ψεύδους, που σε μόνιμη βάση μεταχειρίζεται η κυβέρνηση, κρύβεται μία ακόμη «σφαγή» των συντάξεων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ